Amenda de circulatie si dreptul de prescriptie

Amenda de circulatie si dreptul de prescriptie

V-am povestit despre suspendarea permisului de conducere si cum am pierdut procesul legat de asta, dupa ce am contestat procesul verbal dar nu v-am spus nimic legat de plata amenda rutiera primita odata cu asta.

Si aici am o mica patanie si poate cu invatatura de minte:

In primul rand ca are termen de plata la jumatate din suma daca e achitata in 48 de ore; Adevarat.
Apoi ca acest termen, orice ar scrie pe net, ingheata daca se contesta procesul verbal. FALS.

Pur si simplu, o amenda, de orice fel, se poate plati la jumatate doar in termenul scris pe procesul verbal de la data emiterii procesului verbal. Cu alte cuvinte, daca se va contesta procesul verbal, asta nu inseamna ca ai posibilitatea, in cazul in care pierzi, sa mai platesti amenda la jumatate, imediat dupa ce ai pierdut.

Stiu ca exista un decret legat de prescriptie, vezi DECRET nr.167 din 10 aprilie 1958, art 17 dar cei de la directia de taxe locale unde va veti deplasa sa platiti amenda o tin pe a lor si nu iti accepta sa platesti jumatate din amenda. Eu personal am discutat cu un inspector de acolo care mi-a zis ca prescriptia e una si termenul de plata la jumatate e alta; m-a trimis chiar si la ofiterul rutier (in cu totul alta locatie) dar nu am avut nervi pentru asta.

Ar mai fi varianta sa nu platesti deloc o amenda dar din ce am inteles de la un consilier juridic, într-adevăr, dupa un anumit timp, datornicul nu mai poate fi obligat la plata datoriei prin executare silita de catre stat. Legat de plata amenzilor de circulaţie, acestea se prescriu la implinirea a 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator datei la care s-a primit amenda. Dar daca intre timp persoana este notificata in scris sa plateasca amenda, termenul de prescriptie se muta din nou si se calculeaza iar 5 ani dupa data ultimei notificari. Deci slabe sanse sa scapati de asta.

In ce ma priveste pe mine, am platit amenda integral, desi m-am dus la o zi dupa ce am primit prin posta comunicarea oficiala ca mi s-a respins plangerea contra procesului verbal.

Interesant e ca tot functionara de la oficiul de taxe mi-a spus ca, pe viitor, in cazul in care mai primesc o amenda, chiar daca o contest, este indicat sa o platesc in primele 48 de ore la jumatate! apoi, dupa contestatie, daca as castiga, mi se vor restitui banii. M-am facut ca o cred (ma refer la partea cu restituirea) dar chiar si asa, e bine de stiut asta….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *