Categorie: Am intalnit

Amenda de circulatie si dreptul de prescriptie

Amenda de circulatie si dreptul de prescriptie

V-am povestit despre suspendarea permisului de conducere si cum am pierdut procesul legat de asta, dupa ce am contestat procesul verbal dar nu v-am spus nimic legat de plata amenda rutiera primita odata cu asta.

Si aici am o mica patanie si poate cu invatatura de minte:

In primul rand ca are termen de plata la jumatate din suma daca e achitata in 48 de ore; Adevarat.
Apoi ca acest termen, orice ar scrie pe net, ingheata daca se contesta procesul verbal. FALS.

Pur si simplu, o amenda, de orice fel, se poate plati la jumatate doar in termenul scris pe procesul verbal de la data emiterii procesului verbal. Cu alte cuvinte, daca se va contesta procesul verbal, asta nu inseamna ca ai posibilitatea, in cazul in care pierzi, sa mai platesti amenda la jumatate, imediat dupa ce ai pierdut.

Stiu ca exista un decret legat de prescriptie, vezi DECRET nr.167 din 10 aprilie 1958, art 17 dar cei de la directia de taxe locale unde va veti deplasa sa platiti amenda o tin pe a lor si nu iti accepta sa platesti jumatate din amenda. Eu personal am discutat cu un inspector de acolo care mi-a zis ca prescriptia e una si termenul de plata la jumatate e alta; m-a trimis chiar si la ofiterul rutier (in cu totul alta locatie) dar nu am avut nervi pentru asta.

Ar mai fi varianta sa nu platesti deloc o amenda dar din ce am inteles de la un consilier juridic, într-adevăr, dupa un anumit timp, datornicul nu mai poate fi obligat la plata datoriei prin executare silita de catre stat. Legat de plata amenzilor de circulaţie, acestea se prescriu la implinirea a 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator datei la care s-a primit amenda. Dar daca intre timp persoana este notificata in scris sa plateasca amenda, termenul de prescriptie se muta din nou si se calculeaza iar 5 ani dupa data ultimei notificari. Deci slabe sanse sa scapati de asta.

In ce ma priveste pe mine, am platit amenda integral, desi m-am dus la o zi dupa ce am primit prin posta comunicarea oficiala ca mi s-a respins plangerea contra procesului verbal.

Interesant e ca tot functionara de la oficiul de taxe mi-a spus ca, pe viitor, in cazul in care mai primesc o amenda, chiar daca o contest, este indicat sa o platesc in primele 48 de ore la jumatate! apoi, dupa contestatie, daca as castiga, mi se vor restitui banii. M-am facut ca o cred (ma refer la partea cu restituirea) dar chiar si asa, e bine de stiut asta….

Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu Sectia de Terapie Intensiva

Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu Sectia de Terapie Intensiva

Din nefericire am avut de a face in mai multe ocazii cu sectia de terapie intensiva a Spitalului pentru copii Grigore Alexandrescu.

Nu contest profesionalismul personalului medical dar latura umana lasa mult de dorit.

Sa incepem cu programul de vizite. In august 2015 era specificat : Programul de vizita este de luni pana vineri intre 15:00-17:00 iar sambata si duminica intre 10:00-20:00. Nu am sa uit cum intr-o zi cand s-a facut ora 15:00 am sunat la usa sectiei de terapie intensiva. Dupa un timp a iesit o asistenta si ne-a intrebat ce vrem(eram mai multi adunati la usa caci asteptam programul de vizita). Noi am raspuns ca este programul de vizita. Raspunsul a fost:ah este deja ora 15:00, imi pare rau nu suntem pregatiti pentru vizita inca si ne-a trantit usa in nas si ne-a lasat sa mai asteptam inca vreo 40 de minute. In alta ocazie la un pacient venisera si mama si tatal la vizita (vroiau sa intre pe rand nu amandoi odata). O asistenta i-a luat in tura: daca azi intra tatal mama sa nu mai intre, nu au ce sa caute si mama si tatal amandoi la vizite in aceeasi zi. M-a luat si pe mine in tura dar eu i-am raspuns ca sunt singura vizitatoare a pacientului respectiv in acea zi asa ca m-a lasat in pace. In general programul de vizita nu era respectat niciodata si mereu te rugai sa fie de garda un medic mai omenos pentru a putea sta la vizita fara a te gandi ca acusi acusi vine si te da afara. Inteleg trebuie sa avem grija cu vizitele caci la terapie intensiva copiii sunt mai sensibili, dar toate astea pot fi gestionate intr-un mod mai uman.

Ingrijirile la terapie intensiva nu erau chiar asa de bune:copii cu pampersi neschimbati, copii cu rani pe spate pentru ca statusera zile intregi in aceeasi pozitie (nu se puteau intoarce singuri de pe o parte pe alta si trebuiau intorsi de infirmiere lucru care din pacate nu se prea intampla si nu era suficient cat ii intorceau parintii in timpul orelor de vizita), copii care au fost pe punctul de a se ineca cu propria voma pentru ca aveau masca de oxigen la gura in momentul in care au vomitat si nu a fost nimeni langa ei sa ii pazeasca (iar mamei nu i s-a permis sa ramana alaturi de copil)

In unele dimineti treceam pe la sectia de terapie intensiva sa las diverse lucruri (suc de fructe,pamperi,alezee etc). Sunam la usa ,venea o asistenta sau o infirmiera ii spuneam pentru cine sunt lucrurile pe care le-am adus si intrebam cum a petrecut noaptea: raspuns nu stiu, sau nu sunt eu repartizata la salonul lui. In cele 6 saptamani niciodata nu am primit un raspuns de genul: nu stiu dar asteptati 5minute ca ma duc sa ma interesez si va spun.

Nu mai vorbesc de parintii pe care ii vedeam asteptand la usa vesti despre copiii lor care fusesera operati si iesisera din operatie dar parintii nu stiau nimic de starea lor. Cum sa ti se opereze copilul si tu sa nu stii nimic de el? Cum sa nu vina medicul sa vorbeasca cu tine si sa iti spuna in ce stare este copilul tau?

In schimb cand a venit ministrul Banicioiu in vizita (el era in august 2015 ministrul sanatatii), medicii  alergau grabiti si zambareti sa il intalneasca pe maretul miistru al sanatati iar noi stateam si asteptam la usa sectiei de terapie intensiva sa vorbim cu un medic. Din pacate pentru noi toata lumea era prezenta la mareata vizita, toti se inghesuiau sa faca poze in timp ce copii nostrii zaceau la terapie intensiva.

In toamna Anului 2017 din nefericire am intrat iar in contact cu acest spital. Nu s-a schimbat nimic (in afara de programul de vizita care acum este zilnic de la 15:00-17:00 , si o recomandare de la Raed Arafat de a limita accesul la Sectia de Terapie Intensiva) aceeasi politica, acelasi ton, acelasi nu aveti voie sa intrati la copil. De data aceasta insa ne-am facut  temele mai bine .

Deci dragi parinti atentie, se permite accesul la terapie intensiva ca insotitor al minorului(o singura persoana si acceasi mereu de preferinta ca sa nu aveti alte probleme).Pentru aceasta trebuie sa faceti o cerere scrisa in care sa specificati ca aveti dreptul de a sta cu copilul chiar daca el este internat la sectia de terapie intensive conform: Ordin 1284/2012 privind reglementarea programului de vizite al apartinatorilor pacientilor internati in unitatile sanitare publice,articolul 5 in care este precizat

  • In cazul copiilor internati in sectiile/compartimentele de terapie intensiva se asigura prezenta cu caracter permanent a unuia dintre parinti, daca se solicita acest lucru. .

Gasiti mai multe informatii aici:
programul_de_vizite_apartinatori_pacienti_internati_unitati_sanitare_publice

Cererea trebuie inregistrata la Registratura si trebuie sa primiti un numar de inregistrare. Atentie insa este de preferinta sa nu vi se imbolnaveasca copilul vineri dupa ora 14:00 sau sambata si duminica pentru ca registratura este inchisa.

Cu cererea in dinti, nu au dreptul sa va refuze sa stati ca insotitor al minorului inclusiv la terapie intensiva.

Imi doresc din tot sufletul sa nu mai trebuiasca sa ajung la aceasta minutata sectie de terapie intensiva pentru ca dupa cum merg lucrurile nici dupa 10 ani nu se va schimba ceva aici!