Categorie: Am patit

Birocratia in Romania : reclamatia online la protectia consumatorului

Birocratia in Romania : reclamatia online la protectia consumatorului

Intr-o seara am vrut sa fac o reclamatie la protectia consumatorului. Era destul de tarziu ,undeva in jurul orei 23:00,nici nu mai stiu daca era in weekend sau in timpul saptamanii .

Caut pe internet cum se poate depunde o reclamatie online si ajung aici :

http://www.anpc.gov.ro/articol/536/cum-se-depune-o-reclamatie

Si caut formularul online pentru depunerea reclamatiei. Dar supriza nu mergea formularul. Am facut o noua incercare. Esuata si de data aceasta. Pana cand m-am dumirit ca nu pot sa fac o reclamatie online la protectia consumatorului decat in intervalul orar 08:30-18:30. Banuiesc ca in zilele de weekend si de sarbatorile legale la fel nu poti face reclamatie.

Atentie si la atasamente : se accepta doar format pdf si imagine (dar nu toate extensiile ,de exemplu .png nu este acceptat).

Se pare ca la capitolul eficientizarea birocratizarii suntem cap de afis.

Returnare produse Bebebliss

Returnare produse Bebebliss

Va povesteam intr-un alt articol despre achizitia nefericita a Aspiratorul Nazal Haxe cu melodii. 

Aspitarorul nazal a fost cumparat online de la cei de la Bebebliss .

Tin sa marturisesc ca nu am avut nicio problema in returnarea produsului si in inapoierea banilor.

Cum am returnat produsul.

Am urmat pasii descrisi pe site-ul celor de la Bebebliss trimitand email la adresa contact@bebebliss.ro in care am precizat:

  • numele pe care a fost plasata comanda,
  • produsul pe care doresc sa il returnez
  • faptul ca nu doresc alt produs in schimb.

In mai putin de o ora am fost contactata tot pe email de cei de la Bebebliss in care mi s-au precizat urmatorii pasi pentru returnarea produsului.

Pasi pentru returnarea produsului:

  1. sa trimit produsul printr-o firma de curierat (aici fie ii pot trimite ei pe cei de la Urgent Cargus cu care colaboreaza fie pot alege eu o alta firma de curierat). Eu a optat pentru prima varianta (transportul a costat 20 de ron si a fost suportat in final de mine: mi l-au oprit din suma returnata).
  2. Pentru evitarea deteriorarii produsului in timpul transportului, acesta  trebuie ambalat corespunzator. De asemenea  NU trebuie se lipeasca nota de transport direct pe ambalajul produsului (pentru protectie suplimentara se poate folosi folie transparenta sau sac menajer). Aici s-au ocupat oricum si cei de la firma de curierat l-au pus intr-o punga si pe punga au lipit eticheta.
  3. Este recomandat ca produsul sa nu aiba urme de uzura, in caz contrar este posibil ca suma ce urmeaza sa fie returnata sa fie mai mica.
  4. Daca as fi optat pentru o alta firma de curierat eram rugata sa  solicit adresa depozitului unde trebuie trimis produsul.
  5. Restituirea sumei achitate se poate face doar prin transfer bancar si pentru aceasta trebuia sa furnizez: cod iban, titluar cont si banca emitenta.

In aceeasi zi in care am initiat discutia cu cei de la Bebeliss privind returnarea produsului, curierul a venit si l-a ridicat. Cam in 10 zile s-a facut si transferul bancar (atentie trebuie verificat faptul ca s-a facut transferul, cei de la Bebebliss nu m-au anuntat).

Cam aceasta a fost experienta mea cu cei de la Bebebliss. Sincer faptul ca returul a fost atat de ok, ma face sa ii am in vedere pentru comenzi viitoare ( nu comand cu gandul de a returna dar .. nu se stie niciodata).

 

Bilete.ro

Bilete.ro

Recent am cumparat bilete la un concert prin cei de la bilete.ro. Am ales varianta ridicarii biletelor personal de la Posta Romana.Pe site-ul celor de la bilete.ro sunt indicate toate oficiile postale de unde poti ridica biletele. Asta in teorie caci practica este cu totul alta. Ma prezint sa ridic biletele de la Oficiul Postal 76 din Sectorul 6 ( pentru cei care cunosc este cel de pe Valea Cascadelor din Cartierul Militari). Ajunsa acolo: surpriza nu merge masina de printat, iar doamna de la posta imi spune ca nu merge de foarte mult timp si ca se stie.Ce-i drept eu am uitat sa imi consult globul de cristal inainte sa plec de acasa sa vad daca pot ridica biletele de acolo sau nu.Ies din oficiul postal si sun la numarul afisat pe site (acelasi numar de telefon pe care l-am primit si pe email, cand am efectuat comanda) :021 311.93.23. Surpriza : post telefonic suspendat temporar .Trimit un email la adresa lor de contact : pentru moment niciun raspuns, nici nu ma astept sa primesc un raspuns prea curand.

Iau la mana lista cu Oficiile Postale din Sectorul 6 de unde as putea sa ridic biletele.Este trecut si Oficiul Postal de pe Virtutii. Sun sa intreb daca le pot ridica de acolo. Raspuns :nu. Nu au aparat, nu au avut niciodata.

Am incercat sa sun la celelalte oficii postale din Bucuresti, Sector 6 ce apareau in lista celor de la bilete.ro, dar pe parcursul a doua zile nu mi-a raspuns nimeni la telefon.

Asa ca am anulat comanda, dupa ce am anulat-o am primit un email cum ca voi fi contactata de un reprezentant de la bilete.ro (a trecut o saptamana nu m-a contactat nimeni, nici nu cred ca o va face cineva).

Am refacut comanda, de data aceasta am ales sa printez eu biletele acasa. Dupa ce s-a confirmat plata , am primit un email in care pe langa link-ul cu biletele este specificat :

 

„Odata ce plata biletelor este confirmata, cumparatorul va primi prin intermediul e-mail-ului link-uri unice pentru fiecare eBilet comandat. Cumparatorul va trebui sa printeze eBiletul(ele) accesand fiecare link in parte si sa se prezinte cu acesta (acestea) la poarta de acces a evenimentului impreuna cu un document de identitate (pasaport sau carte de identitate – in functie de tara in care se desfasoara evenimentul).

De retinut:
Datele de comanda introduse in sistemul bilete.ro (nume, prenume, nr pasaport sau CI, adresa) trebuie sa corespunda cu cele ale persoanei care se prezinta la intrarea la eveniment pentru verificarea si validarea eBiletelor.”

Am crezut ca trebuie sa completez cumva online datele persoanelor care vor merge la concert (desi 4 dintre aceste persoane sunt copii cu varsta sub 5 ani care nu au CI). Gresit..biletele sunt deja precompletate cu numele meu (deoarece eu am facut comanda), si nu se poate modifica asta. Sa vad acum la concert de unde scot eu 8 buletine .Le-am trimis un nou email celor de la bilete.ro dar avand in vedere ultima experienta nu ma astept sa fiu contactata vreodata.

DGPMB – Brigada de Politie Rutiera de pe Udriste

DGPMB – Brigada de Politie Rutiera de pe Udriste

Asa cum zicea o prietena, cand a vazut fotografia cu cladirea – „zici ca ai vizitat un mausoleu, ceva….”  cred ca experienta a fost aproape de asta….

In primul rand pentru ca am avut „placerea” sa vizitez respectiva locatie de 4 ori anul asta, dintre care ultimele 3 vizite in ultima luna; Si urmeaza a 5-a….

Prin urmare, consider ca merita ca experienta mea cu Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti – Brigada de Politie Rutiera de pe Udriste sa fie povestita aici – poate ajuta si alte persoane care ar trece printr-o situatie similara cu a mea – mai ales ca acolo e coada aproape tot timpul. Si cand spun „acolo” ma refer la biroul/ ghiseul 1-2 – Eliberari permise de conducere.

Ok.

Programul DGPMB Brigada de Politie Rutiera de pe Udriste pentru eliberarile de permise auto este:
Luni: 8.00-18.00
Marti-Joi: 8.00 – 16.00
Vineri: 8.00 – 18.00
Pentru prelungirea Dovezilor de conducere programul era luni  10.00-18.00 iar de marti pana vineri 9.00-14.00;  Il scriu aici pentru ca nu l-am gasit nicaieri, nici macar pe siteul lor desi ulterior aparuse aici:

Motivul vizitelor mele la DGPMB e simplu: am avut permisul de conducere suspendat (am fortat un galben la semafor) pentru 30 de zile si am contestat in instanta. Prima data m-am dus la DGPMB ca sa imi dea permisul inapoi (pe baza certificatului de grefa ce demonstra ca am contestat procesul lor verbal (vezi situatia mai detaliata aici >> ); toate bune si frumoase – la ghiseul 3 mi s-a restituit permisul dupa vreo 30 de minute de asteptare ca nu era nimeni pe acolo (e ghiseu special pentru restituiri permise in baza contestatiei in instanta si nu prea le place asta – de alfel, esti tratat ca un mic infractor… unul mic mic…dar in fine)

A doua oara m-am dus in momentul in care am primit prin posta hotararea judecatoreasca prin care mi se comunica faptul ca plangerea mea a fost respinsa – deci am pierdut procesul; m-am dus la o zi de frica sa nu mi se intample cine stie ce (am inteles ca daca nu predai permisul cat mai repede, risti ca perioada de suspendare sa se dubleze plus amenda). Pentru ca hotararea nu era definitiva (era cu drept de apel in 30 de zile), agentul de la biroul 2 mi-a comunicat elegant ca timp de 30 de zile pot conduce linistit si ca nu pot sa predau permisul atunci (ca nu mi-l poate primi) intrucat am un drept de a contesta si pot oricand sa fac uz de el; am zis ca dau declaratie ca nu am de gand sa contest, etc..dar degeaba. Ca sa vezi ca am un drept foarte important si ei nu mi-l pot uzurpa! Mi-a zis, asadar, sa vin dupa ce se implinesc cele 30 de zile, in termen de alte 15 zile calendaristice.

Bineinteles ca in data de 20 ale lunii m-am dus a 3-a oara (eram nerabdator sa imi predau permisul pentru a-l putea recupera cat mai repede, logic), dar ca sa vezi, 20 ale lunii insemna fix a 30-a zi de la stampila de pe plicul primit prin posta deci, din nou, agentul nu putea sa imi ia permisul in ultima zi; Sa vin iarasi incepand cu ziua urmatoare.

Asa ca a 4-a oara m-am dus frumos in a 31-a zi de la data de pe plicul cu care am primit hotararea judecatoreasca; A mai fost necesar sa scriu de mana (o aveam si tehnoredactata dar cica trebuie scrisa de mana) o declaratie prin care …”declar ca nu am efectuat nicio actiune in instanta care sa conteste hotararea judecatoareasca…” 

A 4-a oara a fost cu noroc cum s-ar zice…. Ne vedem a 5-a oara cand ma voi duce sa imi recuperez permisul.

Va doresc sa nu experimentati situatiile de mai sus, sau cum zicea unul cu umor: „nu incercati asa ceva acasa…”

 

Amenda de circulatie si dreptul de prescriptie

Amenda de circulatie si dreptul de prescriptie

V-am povestit despre suspendarea permisului de conducere si cum am pierdut procesul legat de asta, dupa ce am contestat procesul verbal dar nu v-am spus nimic legat de plata amenda rutiera primita odata cu asta.

Si aici am o mica patanie si poate cu invatatura de minte:

In primul rand ca are termen de plata la jumatate din suma daca e achitata in 48 de ore; Adevarat.
Apoi ca acest termen, orice ar scrie pe net, ingheata daca se contesta procesul verbal. FALS.

Pur si simplu, o amenda, de orice fel, se poate plati la jumatate doar in termenul scris pe procesul verbal de la data emiterii procesului verbal. Cu alte cuvinte, daca se va contesta procesul verbal, asta nu inseamna ca ai posibilitatea, in cazul in care pierzi, sa mai platesti amenda la jumatate, imediat dupa ce ai pierdut.

Stiu ca exista un decret legat de prescriptie, vezi DECRET nr.167 din 10 aprilie 1958, art 17 dar cei de la directia de taxe locale unde va veti deplasa sa platiti amenda o tin pe a lor si nu iti accepta sa platesti jumatate din amenda. Eu personal am discutat cu un inspector de acolo care mi-a zis ca prescriptia e una si termenul de plata la jumatate e alta; m-a trimis chiar si la ofiterul rutier (in cu totul alta locatie) dar nu am avut nervi pentru asta.

Ar mai fi varianta sa nu platesti deloc o amenda dar din ce am inteles de la un consilier juridic, într-adevăr, dupa un anumit timp, datornicul nu mai poate fi obligat la plata datoriei prin executare silita de catre stat. Legat de plata amenzilor de circulaţie, acestea se prescriu la implinirea a 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator datei la care s-a primit amenda. Dar daca intre timp persoana este notificata in scris sa plateasca amenda, termenul de prescriptie se muta din nou si se calculeaza iar 5 ani dupa data ultimei notificari. Deci slabe sanse sa scapati de asta.

In ce ma priveste pe mine, am platit amenda integral, desi m-am dus la o zi dupa ce am primit prin posta comunicarea oficiala ca mi s-a respins plangerea contra procesului verbal.

Interesant e ca tot functionara de la oficiul de taxe mi-a spus ca, pe viitor, in cazul in care mai primesc o amenda, chiar daca o contest, este indicat sa o platesc in primele 48 de ore la jumatate! apoi, dupa contestatie, daca as castiga, mi se vor restitui banii. M-am facut ca o cred (ma refer la partea cu restituirea) dar chiar si asa, e bine de stiut asta….

Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile

Suspendarea permisului de conducere pentru 30 de zile

Inca de la inceput as dori sa mentionez ca experienta legata de suspendarea permisului pentru 30 de zile nu a fost tocmai una placuta, dar am trait-o si pe asta, asa ca m-am gandit sa o impartasesc,  mai ales pentru a-i ajuta pe cei ce trec prin situatii similare:

Varianta scurta:

Am fortat galbenul la semafor dar politistul a cosiderat ca era rosu. Bineinteles ca undeva in stanga mea statea „la pescuit” un echipaj de politie. Mi-au suspendat permisul pentru 30 de zile. Asta se intampla pe 8 mai 2017.  Am constestat in instanta procesul verbal (era in termen de 15 zile). Am urmarit pe PortalJust desfasurarea evenimentelor. Administrativul (nu esti chemat pentru asta) a fost pe 1 august. S-a stabilit termenul de judecata pe 22 semptembrie. Am vazut la 5 zile pe PortalJust ca am pierdut (nu s-a admis plangerea contra procesului verbal). Instiintarea prin posta am primit-o pe 20 octombrie – deci la o luna aproape. M-am prezentat frumos la Brigada de Politie Rutiera Bucuresti 2 zile mai tarziu (esti obligat sa predai permisul in termen de 15 zile).

De la ghiseul lor mi s-a spus ca nu pot preda permisul pentru ca am dreptul sa conduc INCA 30 DE ZILE, pentru ca hotararea judecatoreasca era cu drept de apel in 30 de zile. Asadar, un permis suspendat in 8 mai, am ajuns sa il predau (*cu un singur termen de judecata) pe data de 20  noiembrie, asta dupa ce am mai depus si o declaratie ca nu am atacat hotararea judecatoareasca.

 

Varianta lunga:

Mi s-a intamplat in Bucuresti, intr-o dimineata ploioasa de mai, la Unirii (intersectia Splai cu podul dinspre Hanul lui Manuc); Intrucat in dreapta si in stanga mea masinile au trecut odata cu mine, venind dinspre Izvor inspre Mitropolie, am decis sa trec si eu pe galben. Mare greseala: in stanga era un echipaj stationat de Politie de la Brigada Politiei Rutiere (chiar, oare de ce se numeste „Brigada”?) a Municipiului Bucuresti care imediat a pus girofarul si mi-a transmis prin semnale audio sa trag pe dreapta.

Fara sa o lungesc prea mult, mi s-a comunicat ca ,,nu am respectat semnificaţia de culoare ROŞU a semaforului electric ce funcţiona în parametrii normali,,  si ca mi se va suspenda permisul pentru 30 de zile. Am protestat verbal spunandu-mi versiunea insa politistul (agentul) mi-a spus ca pot specifica asta la mentiuni in procesul verbal si ca pot contesta in instanta procesul verbal. Am trecut la mentiuni exact asa:  „Am fost surprins de culoarea galben si nu am putut opri in conditii de siguranta„. Cu un zambet satisfacut, politistul mi-a inmanat procesul verbal cu amenda de 580 ron si dovada cu drept de conducere pentru 15 zile…

Au urmat cateva zile de dat telefoane pe la prieteni si cautari pe net despre situatia de fata. Multe siteuri de avocatura va indeamna sa contestati ca, vezi dom’le, Judecatorii sunt constienti de abuzurile Politiei si dau castig de cauza de cele mai multe ori petentilor (petentul e cel care face plangerea impotriva procesului verbal, deci cel care se considera nedreptatit, cum ar veni) dar in fapt, lucrurile nu stau chiar asa;

Din experienta pot sa va spun ca DA, se poate castiga un proces de suspendare permis de conducere daca exista martori de partea ta – chiar sunt sanse foarte mari sa aveti castig de cauza.
Dar daca esti singur in masina, NU AI APROAPE NICIO SANSA. In font, e cuvantul tau impotriva cuvantului omului care e pus acolo sa supravegheze 
[a se citi  sa pandeasca] ca legea este respectata. 

Va voi atasa mai jos si raspunsul Politiei la Plangerea mea (care mi s-a parut foarte familiar cu raspunsul oficial catre nu mai stiu ce site de sfaturi rutiere in care erati incurajati sa contestati procesele verbale), vezi raspuns scanat >>;

PROCEDURA pentru contestare proces verbal – suspendare permis de conducere, in momentul de fata, fara sa am notiuni avansate de drept, e asa:

Se face o „Plangere” si astfel se deschide un dosar; Politia e instiintata si este obligata sa raspunda daca are probe suplimentare (inregistrari video, etc), astfel ca automat prin biroul legal, emite o  „Intampinare” in care se specifica daca au inregistrat in vreun fel contraventia ta si parerea lor legata de asta; tu esti anuntat prin posta (primesti tot ceea ce Politia specifica) si poti face un „Raspuns la Intampinare” pe care, la fel, il primeste si Politia. Dosarul este analizat (administrativ) de Judecator si se stabileste un termen de judecata la care nu esti obligat sa participi. Decizia nu se da in momentul judecarii ci la cateva ore-zile. Se afiseaza online pe portal.just.ro destul de repede, dar o primesti prin posta cam la o luna. Din momentul ala ai inca o luna sa contesti decizia daca e nefavorabila. Daca o contesti, proabil se rejudeca dar daca nu aduci nimic nou in dosar, faci contestatia degeaba; daca nu e contestata decizia, tot la o luna de la instiintare,  deci in termen de 15 zile dupa luna aia, te duci si predai permisul de conducere la organul emitent (politia rutiera care l-a emis) ca sa nu ai alte surprize (ti se poate suspenda permisul pentru 2 luni si/sau se poate dubla amenda daca nu depui in 15 zile permisul…). La o luna dupa ce l-ai predat, il poti recapata, fara alte complicatii.

Asadar,

-Ajutat de un avocat, am redactat o plangere impotriva procesului verbal  (o aveti aici ca si model: Plangere anulare proce verbal suspendare permis conducere), in care ceream si o dovada de inregistrare
-Am platit Taxa Judiciara de timbru plangere contraventionala – 25 de lei in mai 2017 (la Directia Taxe si Impozite Locale);  Se plateste la circa financiara de care apartii (*in buletin) – este taxa de deschidere proces cum ar veni;

-Am depus personal aceste hartii plus copiile dupa proces verbal /ci, la Judecatoria in a carei cumscriptie a fost constatata contraventia (deci unde s-a intamplat) dar ele pot fi trimise si prin posta;


Toate astea le-am pus frumos intr-o mapa si m-am dus la Judecatoria Sectorului 5 (actiunea se face la Judecatoria pe raza careia s-a intampat evenimentul – de regula scrie si pe procesul verbal unde); Am inteles ca se pot trimite si prin posta cu confirmare de primire dar am vrut sa fiu mai operativ asa ca m-am deplasat personal.

Am ajuns pe undeva pe la subsol la usa unui birou la care am asteptat vreo ora (mai erau si altii in aceeasi situatie sau in orice situatie legata de deschiderea unui proces civil); cu cat va duceti mai de dimineata cu atat asteptati mai putin – de regula au program pana la 12.00; Nu a fost nevoie de niciun dosar tip sina sau alte prostii (sic!) ci doar de actele in sine.

Tipul de acolo a fost amabil si mi-a spus ce trebuie sa fac mai departe pentru a putea sa imi iau permisul de la Politie inapoi – pentru ca pe toata perioada cat se contesta si se judeca, esti in drepturile tale legale sa conduci deci sa ai permisul in mana: Imi trebuie un Certificat de Grefa, ce se redacteaza tot in incinta judecatoriei,  (redactarea costa 10 lei) iar cu acesta si cu o alta taxa de 5 lei (pentru respectiva grefa) sa ma deplasez la biroul de grefieri, unde mi se va aviza respectivul certificat; cu ala ma duc la Politie si mi se da permisul….

Asadar, dupa ce am depus actele (s-a creat practic un dosar nou pentru actiunea mea), cu numarul dosarului scris pe un biletel, a trebuit sa ma deplasez in celalalt capat al subsolului judecatoriei sector 5, pentru a mi se elibera si viza un Certificat de Grefa (in doua locuri diferite, doua noi cozi…) cu care urma sa ma deplasez la sediul Politiei si sa imi iau permisul inapoi

Dar odata redactat certificatul de grefa (platesti vreo 10 lei pentru asta), vizarea lui se face dupa ce platesti o alta taxa de 5 lei la POSTA!

Asa ca m-am vazut in cautarea unei filiale Posta Romana sa platesc taxa aia. Surpriza, exista o filiala de Posta chiar in incinta Judecatoriei sector 5, tot la subsol, tot pe langa biroul care redacteaza Certificatele de Grefa; Alta coada unde era cu adevarat nebunie (o singura functionara si vreo 15 oameni inainte; si stim cu totii cum e la posta si cat dureaza pana se „stampileaza” ceva…)

In sfarsit, dupa inca aprox jumatate de ora, am ajuns sa platesc taxa de 5 lei (pentru Sectorul 5, ca Judecatoria e in Sect 5), dar pentru ca eu aveam domiciliul in sectorul 6, trebuie sa mai platesc un comision de 6 lei! da, deci comisionul mai mare ca taxa (asta in caz ca nu doream sa ma deplasez la singura posta pe care o stiu, la mine in sector, pe la Valea Cascadelor); Asadar, am platit 11 lei, bucuros ca s-a putut si asa.

Cu taxa aia de 11 lei si cu Certificatul de Grefa redactat, m-am deplasat la biroul de Grefieri (alta coada dar a durat putin asteptarea) unde mi s-a avizat respectivul certificat (*o stampila si o semnatura)

Cu Certificatul de grefa vizat, m-am deplasat la Politia Rutiera pentru a-mi lua permisul (in Bucuresti este DGPMB  pe Strada Logofătul Udriște 9-15, undeva de la Unirii intre Sfanta Vineri si Matei Basarab) unde au un ghiseu special pentru eliberari permise pe baza certificatului de grefa (pastrati si voi o copie dupa acest certificat de grefa pentru ca originalul il opresc ei – exista 2 xeroxuri in zona);


-Am urmarit detaliile despre desfasurarea dosarului pe portal.just.ro (dai o cautare pe baza numarului de dosar)
-Am participat la Proces (pentru ca am cerut asta, dar nu sunteti obligati); Decizia s-a afisat online pe 24 septembrie iar acasa am primit instiintarea pe 20 octombrie!
-Mi s-a respins plangerea (deci am pierdut!) cu drept de apel in 30 de zile;

Deci cum ar veni, am putut conduce legal si normal inca O LUNA DE LA DATA INSTIINTARII PRIN POSTA (pentru ca decizia este cu drept de apel 30 de zile de la data comunicarii – in cazul de fata data de pe plicul de la posta);

De fapt, esti obligat sa depui personal la Politie permisul de conducere in termen de 15 zile de la data primirii comunicarii prin posta, dar odata ajuns acolo – pentru ca am vrut sa predau permisul imediat dupa instiintare – mi s-a zis ca ei (*Politia), nu il pot retine pana nu trec si cele 30 de zile de drept de apel. Abia apoi il poti depune si chiar si atunci trebuie sa depui inca o declaratie ca nu ai deschis nicio actiune de atac la hotararea primita acu o luna.

 

 

Asadar, dupa mai bine de jumatate de zi (de dimineata de la 9.30 prin tribunal pe la 14.00 iesisem de la Politie) eram din nou cu permisul de conducere in mana.

 

Ce urmeaza? V-am mai spus:

Asteptam instiintare prin posta, despre termenele de judecata. Se poate urmari si pe portal.just.ro pe baza nr de dosar, ce curs au lucrurile. Politia va raspunde oficial, veti primi prin posta tot, inclusiv termenul de judecata. Daca vreti sa fiti prezenti, puteti fi prezenti fara nicio problema, dar nu cred ca se va schimba prea mult situatia; Daca nu vreti sa fiti prezenti pe toata perioada desfasurarii procesului, asta trebuie specificat in plangerea initiala printr-o fraza spre final de genul: „De asemenea, solicit judecarea cauzei in lipsa partilor conform art. 583 Cod procedura civila”

Doar daca aveti martori, atunci sigur chiar e recomandat sa fiti prezenti. Judecatorul va fi foarte scurt si intrebarile vor fi puse destul de inteligent. Martorul va spune adevarul; daca adevarul va avantajeaza, veti avea castig de cauza.

Daca nu aveti martori, cum a fost si situatia mea (Judecatorul mi-a adresat doar 3 intrebari, nici nu am avut timp sa spun mai multe (cred ca am vorbit cumulat vreo 30 de secunde), si din respect, cand a vorbit m-am oprit pentru a nu-l intrerupe. (M-a intrebat unde s-a intamplat; … a doua intrebare a fost mai inteligenta, ceva de genul „…Si ziceti ca circulati in coloana si erati singur in masina…?” si a treia a fost legata de domiciliu si masina daca imi apartine ca apoi sa se adreseze grefierei si sa ii spuna ca decizia se va comunica prin posta la adresa specificata. ATAT.

Eu am primit Comunicare prin posta la aproximativ o luna de la termenul de judecare. Mi s-a respins plangerea; Din momentul comunicarii (data postala de pe plic) asteptati 30 de zile (dreptul de apel) si apoi depuneti  permisul de conducere – in termen de alte 15 zile – la Sectia de Politie care l-a emis (*daca aveti domiciliul actual in Arges dar permisul a fost emis de Piatra Neamt, va trebui sa il duceti la Piatra Neamt in termen de 30 + 15 zile de la data la care ati primit prin posta instiintarea (daca pe instiintare scrie „cu drept de apel in 30 de zile” si de regula scrie); Pastrati plicul cu care a venit comunicarea pentru ca pe el e stampila ce atesta data.

NOTA:

Pentru persoanele care intre timp si-au schimbat domiciliul *(judetul de resedinta nu mai e acelasi cu cel de pe permisul auto), oficial se spune ca poti depunde permisul (dupa ce ai pierdut procesul) in localitatea unde ti-a fost luat impreuna cu o cerere ca el sa fie oprit acolo dar din ce am inteles si de la alti prieteni, nu se poate acest lucru: Permisul auto trebuie depus la sectia care l-a emis deci in localitatea in care s-a emis si doar acolo.

 

Asa se face ca  am nu am putut conduce 30 de zile, pentru ceva intamplat cu 6 luni si jumatate in urma!

Imi cer scuze daca am fost prea lung in acest articol dar experienta asta a fost destul de extinsa si nu am putut-o sintetiza mai mult de atat. Sper sa va ajute dar mai presus de asta, sper sa nu experimentati niciodata asta. Cum spune un amic de-al meu:  Drumuri bune!